B
Bagage:
Det är normalt tillåtet att medföra högst 20 kg bagage plus högst fem kilo (vissa bolag 8 kg) i handbagage per person. Handbagagets yttermått får vara högst 55*40*20 cm. Speciellt vid utresa från nordiska flygplatser kan detta bli ett problem. Kontrollera måtten innan avresa. Vissa sk. Cabinväskor är för stora och måste därför checkas in som resväska. Man får bara ha ett handbagage, men en liten extra handväska, påse eller något man hänger över armen brukar inte möta några hinder. På det kinesiska inrikesflyget är det mycket vanligt att man släpar på en massa "extrapackning" utan att behöva räkna detta som handbagage. Därför kan det ibland vara rätt trångt under säten och på hyllor ombord på dessa flygningar. Som gruppresenär brukar något extra kilo inte betyda att man måste betala för övervikt. Vikten på gruppens alla resväskor summeras och i regel finns det marginaler kvar för en och annan resväska som väger över 20 kg. Vi kan dock inte garantera att du som resenär slipper betala kostnad för övervikt (250-350 kr/kg).
Förvara ej film i resväskor. Ny genomlysningsteknik kan förstöra film eller foto.
Inga vassa föremål får medföras i kläder eller handbagage! Inte heller alkohol (eller andra vätskor) får föras in genom säkerhetskontrollen, men det går bra att köpa när man väl är inne på taxfree. Har man redan köpt, ska flaskorna packas i resväskan.
Märk allt bagage tydligt med namn och adress. Taggar i reserv finns på flygplatsen.
Skriv gärna upp allt du tar med dig på resan, om du skulle förlora bagaget och sedan behöver denna information till försäkringsbolaget.
OBS -Maximalt två flaskor per resväska!
Packa bara det allra nödvändigaste. Det ska finnas plats för det du vill köpa!
Böcker:
Mängder av böcker har skrivits och skrivs om Kina. Här är några lästips!
En suverän reseguide är "Willmaguide" som ges ut i samarbete med Lonely Planet. Den finns i en komplett version över hela Kina (Kina - Willmaguide) och i en mindre omfattande version enbart över Peking (Beijing - Willmaguide).
Den som söker lite allmän kunskap om Kina kan gärna läsa "Kinakunskap" av Björn Kjellgren. Här får läsaren en bra översikt av det Kinesiska samhället idag, dess kultur, språk och folk. Allt berättas i förklarande sammanhang med historiska tillbakablickar.
En annan utmärkt studiebok som förklarar dagens Kina utifrån dess historiska rötter är "KINAS VÄG - från stenåldern till dataåldern" av Kaj och Claude Björk.
D
Dricks:
Det är numera tillåtet och alltmer vanligt med dricks i Kina. Väskbärare och Room Service-personal förväntar sig en slant för sina tjänster, ca 5 Yuan/väska. På restauranger är det (fortfarande) ingen som förväntar sig extra dricks. I övrigt är det upp till var och en att ge ett extra bidrag för god service till guider och busschaufförer, vilket tacksamt tas emot av en lågavlönad kines. Denna dricks lämnas när man tar avsked från respektive chaufför/guide t.ex. vid järnvägsstationen eller flygplatsen. Ytterligare information om dricksen kommer tillsammans med Informationspaketet för den som bokar resa med oss.
Dokumentation:
Kamera och film: Har du en vanlig kamera så ta med dig tillräckligt med filmrullar. Det är svårt nuförtiden att hitta annat än digitala fotoprodukter nästan var man än reser.
Skrivpapper och pennor finns oftast på hotellrummet, men i begränsad mängd. Dagboken eller en anteckningsbok är vid sidan av kameran ett fantastiskt bra komplement för att minnas…